BMW X3

Automobilka BMW připravila pro letošní podzim druhou generaci modelu BMW X3. Slouží ke cti výrobce, že se u nové X3 po stránce designu nepouštěl do výraznějších stylistických změn. Základní tvary ustavené předchozí generací zůstávají a umožňují tak automobil zcela jasně identifikovat. Proměny se dotkly především podvozku a nabídky motorů.

Cílem bylo dosažení lepšího kompromisu komfortu a agility jízdních vlastností. V těchto oblastech by nová generace BMW X3 měla patřit na vrchol segmentu prémiových kompaktních vozů SUV. Myslelo se samozřejmě i na posádku a v tomto směru získali zejména cestující na zadních sedadlech, obzvláště v oblasti nohou a loktů. Zadní sedadla jsou navíc rozdělena na tři samostatné části a díky této variabilitě se kapacita zavazadlového prostoru pohybuje v rozmezí od 550 až do 1600 litrů. To je v současné době největší hodnota v daném segmentu.

Na své majitele rovněž čeká nejnovější motorů. Při uvedení na trh budou dodávány dvě jednotky – čtyřválcový dvoulitrový turbodiesel modelu X3 xDrive20d s výkonem 135 kW a přeplňovaný zážehový řadový šestiválec typu X3 xDrive35i, který disponuje výkonem 225 kW. Silnější z nich je pak spojen výhradně s osmistupňovou samočinnou převodovkou, u druhého je standardem šestistupňová manuální převodovka, samočinné řazení s osmi rychlostními stupni je dodáváno na přání.

Síla motorů se přenáší na všechna kola, stálý pohon xDrive přitom podle aktuálních podmínek elektronicky mění rozdělení točivého momentu mezi přední a zadní nápravu. Pro další zlepšení jízdních vlastností je možné přiobjednat systém Performance Control, který pomocí brzdové soustavy pomáhá rychlejšímu průjezdu zatáčkou. Novinkou jsou také elektronicky řízené tlumiče. Zvolením jedné ze tří charakteristik se příslušně změní také nastavení motoru, převodovky či řízení – tak aby automobil jako celek působil komfortnějším nebo naopak sportovnějším dojmem. Nová generace BMW X3 vstoupí na trh již v září letošního roku.

Datum zveřejnění: 10. 8. 2010
Zpět na seznam novinek