SEAT Ibiza ST

Španělská automobilka SEAT uvedla v červnu na český trh svoji nejčerstvější a dlouho očekávanou novinku – kombi Ibiza ST.

Začneme možná trochu netradičně velikostí zavazadlového prostoru. U vozu s karoserií kombi lze předpokládat, že si jej pořizuje člověk, který častěji využívá nabízené přepravní schopnosti. V případě Ibizy ST je znát, že primární snahou konstruktérů nebylo vytvořit malý „náklaďák“, ale spíše vyvážený automobil. Nicméně i tak má objem zavazadelníku slušnou základní hodnotu 430 litrů, kterou lze sklopením zadních sedadel zvětšit až na 1164 litrů.

Již pětidveřové provedení SEATu Ibiza nepostrádá mladistvý výraz a kombi ho v tomto směru dle hesla automobilky „Auto Emoción“ následuje. Návrháři zvládli přerod hatchbacku v kombi elegantně a za výsledek se rozhodně nemusejí stydět. Rozměrově přitom Ibiza ST narostla pouze na délku, a to o 175 mm na celkových 4227 mm. Pro cestující to samozřejmě znamená zachování vnitřního prostoru.

Spolu se změnou rozložení hmotnosti u kombi došlo k ovlivnění jízdních vlastností. Auto je plavnější, ale přesto zůstala zachována jeho obratnost a chuť vrhat se do zatáček. Stabilizační systémy modelů s výkony nad sto koní mají standardně také novou funkci XDS, která při průjezdu zatáčkou elektronicky jemně přibrzďuje přední vnitřní kolo a zlepšuje tak vedení stopy a samotné řízení vozu.

O pohon SEATu Ibiza ST se stará trojice zážehových motorů – tříválec 1,2 12V a čtyřválce 1,2 TSI a 1,4 16V s výkony od 69 do 105 koní. Vznětové motory jsou zastoupeny opět tříválcem 1,2 TDI (75 koní) se vstřikováním common-rail a motorem 1,6 TDI (také common- rail), dodávaným ve dvou výkonových variantách 90 a 105 koní. Pohonné jednotky jsou spojeny s pětistupňovými manuálními převodovkami, verze 1,2 TSI je k mání také se sedmistupňovou převodovkou DSG. Ceny SEATu Ibiza ST začínají na 248 900 Kč.

Datum zveřejnění: 28. 6. 2010
Zpět na seznam novinek