Škoda Fabia RS

Označení RS je u mladoboleslavské automobilky vyhrazeno sportovně laděným modelům. Setkáme se s ním u Octavie a po několikaleté přestávce opět také u Fabie.

Příchod Fabie s přídomkem RS je pro milovníky malých rychlých vozů jistě dobrou zprávou. Předchozí generace dosáhla, alespoň u domácích motoristů, velké obliby, a tak lze předpokládat, že na tento trend nové RS naváže. Navíc by mohla oslovit daleko více zákazníků, neboť je nabízena nejen jako pětidveřový hatchback, ale i ve verzi kombi.

Pod její kapotou se nachází zážehový přeplňovaný čtyřválec, který s charakterem sportovního vozu ladí lépe než dříve používaný turbodiesel. Motor s označením 1,4 TSI je vybaven přímým vstřikováním paliva a dvojitým přeplňováním pomocí kompresoru a turbodmychadla. Standardně spolupracuje s automatickou dvouspojkovou převodovkou DSG se sedmi rychlostními stupni. Dosahuje výkonu 132 kW (180 k) a dokáže Fabii RS udělit nejvyšší rychlost až 224 km/h, případně 226 km/h v provedení kombi. Z nuly na 100 km/h akceleruje nová sportovně laděná škodovka za 7,3 sekundy, a to vše při udávané kombinované spotřebě 6,2 l/100 km.

Od běžných Fabií se verze RS odlišuje jiným předním a zadním nárazníkem, 17palcovými litými koly Gigaro, za nimiž se ukrývají zesílené červené brzdové třmeny. Specifická je také dvojice koncovek výfuku, střešní spoiler a samozřejmě také nezbytná loga RS. Paleta laků zahrnuje osm barev a pokud se vám bude zdát jednobarevné provedení příliš fádní, můžete zvolit odlišnou barvu střechy. Nabízena je bílá, stříbrná nebo černá.

Interiér vozu je podle očekávání vybaven sportovními sedadly, stylovým doplňkem jsou kovové pedály či tříramenný sportovní volant, který lze na přání vybavit i páčkami pro přímé řazení rychlostí. Pro sportovně zaměřené řidiče je však důležitější přítomnost sportovněji laděného podvozku, který je doplněn stabilizačním systémem s novou funkcí XDS. Ta dokáže pomocí jemného přibrzdění předního kola vyvolat pocit větší ochoty automobilu k zatáčení.

Nová Fabia RS se začne prodávat na přelomu poloviny letošního roku. A pokud se ptáte na cenu, tak ta je u pětidveřového provedení stanovena na 499.900 Kč, kombi je o 15.000 korun dražší.

Datum zveřejnění: 21. 5. 2010
Zpět na seznam novinek