Volkswagen Jetta šesté generace

V polovině června představila automobilka Volkswagen svůj nový model Jetta. Pro prezentaci si vybrala prostředí newyorského Times Square. Ptáte se, proč evropská automobilka uvádí do života nový model ve Spojených státech? Odpověď je jednoduchá. Za prvé patří severoamerický trh mezi důležitá odbytiště tohoto modelu a za druhé se Volkswagen Jetta vyrábí v Mexiku, odkud se dováží i do Evropy. Můžeme však ujistit, že vývoj tohoto kompaktního sedanu probíhal v Německu.

S příchodem nové generace se výrobce snaží o změnu vnímání tohoto modelu. Pro mnoho lidí totiž Jetta dosud byla považována za tříprostorovou variantu modelu Golf. S nárůstem rozměrů a odlišným vzhledem se nyní má stát samostatným a plnohodnotným modelem. Zatímco šířka a výška zůstávají shodné se starší generací, s délkou 4,64 m Jetta povyrostla o 9 cm. Důležité však je, že se zvětšil o 7 cm také rozvor náprav, což je přínosem zejména pro prostor na zadních sedadlech.

Nabídka motorizací pro Evropu bude pestřejší. Na straně zážehových motorů jsou moderní přeplňované čtyřválce vybavené přímým vstřikováním. Jedná se o motory známé i z ostatních modelových řad koncernu Volkswagen. Konkrétně jde o jednotky 1,2 TSI/77 kW, 1,4 TSI/90 kW, 1,4 TSI/118 kW a 2,0 TSI/147 kW. Pro příznivce nafty jsou pak připraveny verze 1,6 TDI/77 kW a 2,0 TDI/103 kW.

V nabídce se také objeví, podobně jako u ostatních modelů značky, úsporné verze BlueMotion s motory 1,2 TSI a 1,6 TDI, které se budou vyznačovat kombinovanou spotřebou jen 5,3 a 4,2 l/100 km. K dispozici budou jak manuální převodovky, tak převodovky DSG s šesti, případně sedmi rychlostními stupni.

Datum zveřejnění: 10. 8. 2010
Zpět na seznam novinek