Koncepty z Frankfurtu: pestrobarevná budoucnost

Kořením každého autosalonu jsou koncepty automobilů blízké i vzdálenější budoucnosti. Nejinak tomu bylo na letošním frankfurtském autosalonu, z něhož jsme pro ilustraci vybrali následující šestici zajímavých studií, která dokládá, že budoucnost bude rozhodně pestrobarevná.

Škoda MissionL

Pro běžné motoristy s velmi omezeným rozpočtem a potřebou prostorného praktického automobilu s jednoduchou, ale kvalitní a osvědčenou technikou, byla bezesporu hvězdou autosalonu studie pětidveřového liftbacku Škoda MissionL. Ta je předobrazem nové modelové řady, která dostane údajně název Škoda Rapid. Na trhu má zaplnit v několika karosářských variantách mezeru mezi Fabií a Octavií.

Škoda MissionL

Ford Evos

Přímou spojitost se sériovou výrobou má také sportovně střižený Ford Evos, od něhož převezme mnoho stylistických prvků nová generace modelové řady Mondeo. Evos budí na první pohled dojem dvoudveřového kupé, ale ve skutečnosti se jedná o čtyřdveřový automobil, jehož dveře se otvírají od sebe šikmo vzhůru. Ve futuristickém interiéru jsou čtyři samostatná, anatomicky tvarovaná sedadla.

Ford Evos

Audi A2

Bez velkých změn se zřejmě dostane do sériové výroby Audi A2. Kompaktní vůz je určen pro ekologickou dopravu po městě, čemuž odpovídá délka 3,8 metru a elektromotor o maximálním výkonu 85 kW, který pohání přední kola. Jeho napájení zajišťuje lithium-ionový akumulátor s využitelnou kapacitou 24 kWh, která postačuje na ujetí 200 km. Rychlodobíjení trvá 1,5 hodiny.

Audi A2

Mercedes-Benz F 125

Dál do budoucnosti míří výzkumné vozidlo Mercedes-Benz F 125!, které přináší novou definici automobilového luxusu. Daimler ve Frankfurtu překvapivě oznámil, že budoucnost pohonu spatřuje především ve vodíkových palivových článcích. Těmi je vybavena i luxusní studie. Poháněcí ústrojí F-CELL Plug-in HYBRID umožňuje dojezd až 1000 km. Pohon všech kol e4MATIC je zajišťován jedním elektromotorem pro každé kolo.

Mercedes-Benz F 125

Volvo You

Nové možnosti designu pro budoucí produkty švédské automobilky Volvo Cars prozkoumal koncept velkého luxusního sedanu You, který navazuje na Concept Universe představený na jaře v Šanghaji. Uvnitř čeká na posádku kultivovaný interiér v příjemném skandinávském stylu. Přední část interiéru je orientována na řidiče, zatímco vzadu vládne uvolněná atmosféra pro pohodlné cestování.

Volvo You

Jaguar C-X16

Sportovní geny značky Jaguar ztělesňuje koncept C-X16, který přijde na trh jako konkurent Porsche 911. Smyslné tvary přímo vyzývají k usednutí do dvoumístného interiéru a ke spuštění motoru, jímž je přeplňovaný šestiválcový třílitr s výkonem 279 kW (380 k). Spalovací motor je navíc podporován 70kW elektromotorem, takže zrychlení z 0 na 100 km/h proběhne za pouhých 4,4 sekundy a nejvyšší rychlost je 300 km/h.

Jaguar C-X16
Datum zveřejnění: 11. 10. 2011
Zpět na seznam novinek