Mercedes-Benz Concept A-Class: nová třída A na obzoru

Generační obměna nejmenšího vozu s třícípou hvězdou se kvapem blíží a návštěvníci letošního autosalonu v Šanghaji měli jako první příležitost prohlédnout si studii, která je již velmi blízko k sériovému provedení dlouho očekávané novinky.

Mercedes-Benz Concept A-Class sází na expresivní dynamický design a vyspělou techniku reprezentovanou například novým přeplňovaným zážehovým čtyřválcem, dvouspojkovou převodovkou a radarovým asistenčním systémem propojeným s adaptivním brzdovým asistentem, který varuje řidiče před hrozící kolizí a pomáhá mu úspěšně vyřešit svízelnou situaci.

Vzhled nové třídy A je revolučním odklonem od dosavadní linie obou prvních generací. Dlouhá kapota, nízká silueta a štíhlý pás prosklení kabiny dodávají vozu nečekaně dynamické vzezření. Hra stínu a světla na ostrých hranách a střídavě konvexních a konkávních plochách je dalším rozvinutím stylu prezentovaného poprvé na studii F 800 Style. Kliky dveří jsou zapuštěné a po stisknutí tlačítka se elektricky vysunou nad povrch.

Pohon předních kol samozřejmě zůstává, ale pod kapotou se ukrývá první zástupce zcela nové řady zážehových čtyřválcových motorů M270 vyvinutých speciálně pro uložení vpředu napříč. Suverénního výkonu při rozumné spotřebě paliva a minimálních emisích je dosahováno kombinací přeplňování turbodmychadla a přímého vstřikování benzinu. Celohliníková jednotka pracuje s extrémně rychlými piezoelektrickými vstřikovači, které dopravují palivo do válců pod tlakem až 200 barů.

Dvoulitrová verze je vyladěna na nejvyšší výkon 155 kW (210 k), který je na vozovku přenášen prostřednictvím nové sedmistupňové dvouspojkové převodovky s tříhřídelovou konstrukcí. Ovládací systém konceptu třídy A je založen na plné integraci smartphonu. Veškeré aplikace, služby a další funkce lze ovládat pomocí systému COMAND Online. Jedinečná je také grafika displeje s úhlopříčkou 17,8 cm, na němž se zobrazují trojrozměrně uspořádané navigační roviny.

Datum zveřejnění: 3. 5. 2011
Zpět na seznam novinek