Škoda Vision D: změna designérského stylu

Letošní Ženevský autosalon představuje významný milník pro budoucí směřování značky Škoda. Expozice české značky představila nový korporátní design automobilky Škoda Auto včetně nového firemního loga a jako překvapení koncept Vision D, s jehož novými stylistickými prvky chce mladoboleslavský výrobce automobilů vstoupit do nové éry intenzivního růstu na mezinárodních trzích.

Pětidveřový hatchback se vyznačuje dlouhým rozvorem a krátkými převisy karoserie, které mu společně s dynamickou linií střechy propůjčují atraktivní proporce. Dynamické pojetí podtrhují dvacetipalcová pětipaprsková kola z lehké slitiny. Velkorysé vnější rozměry se odrážejí v prostorném interiéru s možností variabilního uspořádání. Pro zákazníky to je jasný signál, že se i budoucí generace automobilů značky Škoda budou vyznačovat vysokou užitnou hodnotou a promyšlenou funkčností všech prvků. Na druhou stranu bychom měli být připraveni i na nečekaná překvapení, jak naznačuje karoserie typu hatchback, neboť Škoda byla doposud v nižší střední třídě zastoupena pouze liftbackem a kombi.

Strohý styl exteriéru s jasně definovanými plochami, které nejsou narušeny ani zapuštěnými klikami dveří a ostrými hranami, je doplněn minimalisticky pojatým interiérem, v němž však nechybí nic z moderního světa zábavních a informačních systémů. V interiéru dominují vybrané materiály, ale i nekonvenční přístupy. Designéři použili například pro ozdobné prvky místo klasického dřeva, kovů nebo uhlíkových kompozitů křišťálové sklo, jež působí atraktivně a odkazuje na mimořádné sepětí s českým řemeslným uměním a kulturou.

Nový styl představený studií Vision D se objeví na nových produktech s logem Škoda již velmi brzy. Pro následující roky je totiž připravena smršť novinek, s nimiž chce mladoboleslavská automobilka své prodeje do roku 2018 minimálně zdvojnásobit na 1,5 milionu vozů. Prvním krokem se stane již letos na podzim nový malý vůz označovaný výrobcem zatím jako City Car a v roce 2012 rozšíří nabídku kompaktní sedan, který svými rozměry vyplní mezeru mezi Fabií a Octavií.

Datum zveřejnění: 30. 3. 2011
Zpět na seznam novinek