Italdesign Brivido: stylové cestování

Mezi hvězdy letošního Ženevského autosalonu patřilo čtyřmístné kupé Italdesign Brivido s vytříbeným Giugiarovým stylem a německou technikou koncernu Volkswagen, jehož je Italdesign od roku 2010 součástí. Přestože se jedná o výstavní kousek, postavil Giugiaro plně funkční prototyp, v jehož designu a konstrukci jsou zohledněny požadavky jak pro sériovou produkci, tak i pro každodenní využitelnost. Výjimkou jsou vzhůru výklopné bočné dveře zasahující do střechy, jejichž realizace v sériové výrobě by byla v současnosti obtížná. Mezi přednosti tohoto řešení ovšem patří nejen spektakulární vzhled, ale i velkorysé rozměry, díky nimž mají cestující snadný přístup k předním i zadním samostatným sedadlům.

Útulný čtyřmístný interiér je rozdělený v podélné ose středovým tunelem, ale jinak je vše koncipováno jako otevřený prostor, v němž nejsou zóny předních a zadních sedadel a zavazadlového prostoru vzájemně odděleny žádnými zřetelnými hranicemi. Brivido je ztělesněním vozu gran turismo, tedy automobilu pro rychlé překonávání velkých vzdáleností v maximálním pohodlí a bezpečí. Tomu odpovídá i dostatečný objem zavazadlového prostoru 355 až 1326 litrů.

V konstrukci prototypu Brivido s vnějšími rozměry 4980 x 1960 x 1298 mm a rozvorem 2910 mm dominují moderní lehké materiály, jako je hliník, kompozity vyztužené uhlíkovými vlákny a sklo. Pohon zadních kol obstarává hybridní soustava, jejímž základem je třílitrový šestiválec Audi uložený pod dlouhou a nízkou přední kapotou. Díky přeplňování mechanickým dmychadlem činí největší výkon 265 kW (360 k) a maximální točivý moment 460 N.m. Elektrická část hybridní soustavy zvyšuje tyto hodnoty na celkových 300 kW (408 k), resp. 600 N.m. Brivido zrychlí z 0 na 100 km/h za 5,8 sekundy a dosahuje nejvyšší rychlosti 275 km/h. Vyspělý podvozek pracuje s adaptivním vzduchovým odpružením 21″ kol, která jsou vpředu zavěšena na dvojitých příčných ramenech a vzadu na víceprvkových závěsech.

Datum zveřejnění: 9. 5. 2012
Zpět na seznam novinek