Škoda Rapid: návrat slavného jména

Do výrobního programu mladoboleslavské automobilky se vrací Škoda Rapid, a to v roli světového modelu, který má získávat nové zákazníky nejen v Evropě, ale především na rozvíjejících se trzích, jako je Čína, nebo Indie, kde se Rapid vyrábí již od konce roku 2011. Novinka s logem okřídleného šípu se tak má stát hlavním pilířem v realizaci růstové strategie značky Škoda do roku 2018, kdy má roční prodej dosáhnout 1,5 milionu vozů. Výroba pro Evropu probíhá v hlavním závodě Škoda v Mladé Boleslavi společně s úzce příbuzným typem SEAT Toledo.

Škoda Rapid bude uvedena na evropské trhy na podzim 2012 (v ČR od začátku října), zatímco speciální verze pro Čínu bude následovat v roce 2013. Rapid je prvním typem Škoda v novém nadčasovém stylu zaměřeném na jasné, precizní a elegantní linie. Kompaktní sedan s vnějšími rozměry 4,48 x 1,71 x 1,46 metru hodlá oslovit především rodiny nabídkou velkorysého vnitřního prostoru a praktického zavazadlového prostoru o objemu 550 litrů pod zadní výklopnou stěnou za údajně příznivou cenu.

Na úrovni má být také aktivní i pasivní bezpečnost nového Rapidu. Zákazníci v zemích EU mohou počítat s ABS a ESP ve standardní výbavě, pro náročnější je připraven například systém sledování tlaku vzduchu v pneumatikách, mlhové světlomety s funkcí pro odbočování nebo asistent pro rozjezd do svahu. Běžnému standardu nižší střední třídy se nevymyká ani soubor ochranných prvků pro případ nehody. Základem je tuhá struktura karoserie s účinnými deformačními zónami, kterou doplňuje soustava zádržných systémů obsahující tříbodové bezpečnostní pásy, vpředu výškově nastavitelné a s předpínači, opěrky hlavy a čelní, boční a hlavové airbagy.

Škoda Rapid se bude v Evropě prodávat se čtyřmi zážehovými a dvěma vznětovými motory. Tříválec 1.2 MPI nabídne největší výkon 55 kW (75 k), ale na výběr budou také čtyřválcové jednotky 1.2 TSI (63 kW/86 k a 77 kW/105 k) a 1.4 TSI (90 kW/122 k). Pro příznivce vznětových motorů jsou připraveny turbodiesely common rail 1.6 TDI o výkonu 66 kW (90 k), resp. 77 kW (105 k). Slabší varianta bude uvedena na trh ve druhé polovině roku 2013.

Datum zveřejnění: 8. 8. 2012
Zpět na seznam novinek