Škoda Rapid Spaceback: prostorný hatchback

Od října 2013 se na českém trhu začne prodávat nová Škoda Rapid Spaceback, která oslaví svou světovou výstavní premiéru o měsíc dříve na autosalonu IAA ve Frankfurtu nad Mohanem.

Mladoboleslavská novinka je sice kratší než liftback Rapid, ale jak je patrné z doplňkového označení Spaceback, mohou zákazníci očekávat nadstandardní nabídku vnitřního prostoru. Vůz stojí na rozvoru 2602 mm a jeho přední část až po střešní sloupky B se shoduje s liftbackem Rapid. Zadní partie se vyznačuje relativně velkou prosklenou částí mezi střešními sloupky C a D. Jako výbavu na přání si mohou zákazníci objednat panoramatické skleněné střešní okno, jehož plocha plynule navazuje na zadní okno, u něhož je tónované sklo protaženo o cca 10 centimetrů níž než u standardního provedení.

Vnitřní prostor pro cestující se u obou dosud představených karosářských variant Rapidu shoduje v první i ve druhé řadě. Zkrácení vnější délky Spacebacku se proto nevyhnutelně promítá do menšího zavazadlového prostoru, jehož základní objem 415 litrů je však ve třídě kompaktních hatchbacků nadprůměrný. Sklopením zadních sedadel se maximální přepravní kapacita zvětší až na 1380 litrů.

Zákazníci budou mít na výběr čtyři zážehové a dva vznětové motory s rozpětím výkonů od 55 kW (75 k) do 90 kW (122 k). S karosářskou verzí Spaceback se do modelové řady Rapid dostává nový motor 1.6 TDI o výkonu 66 kW (90 k). Rapid Spaceback ve verzi GreenLine spotřebuje s tímto motorem v kombinovaném režimu EU pouhých 3,8 litru na 100 kilometrů, což odpovídá hodnotě emisí CO2 99 g/km. Standardní výbava bude zahrnovat čelní, boční a hlavové airbagy společně se stabilizačním systémem ESC. Na přání si mohou zákazníci zvolit například xenonové světlomety, systém sledování tlaku vzduchu v pneumatikách, přední mlhové světlomety s funkcí odbočovacích světel nebo asistent rozjezdu do kopce.

Datum zveřejnění: 12. 8. 2013
Zpět na seznam novinek