Technika: světlomety LED

Se stále větším důrazem na emise CO2, resp. spotřebu paliva, roste tlak na hospodárný provoz všech vozidlových systémů. Týká se to rovněž osvětlovací techniky, která má velký význam pro bezpečnosti silničního provozu nejen za tmy, ale i ve dne, takže se nelze spokojit s jakýmikoli kompromisy ohledně výkonu.

Po halogenových a xenonových světlometech se proto začaly v posledních letech významněji prosazovat světlomety LED, které posunují měřítka jak z hlediska světelného výkonu, tak i z hlediska spotřeby energie. Elektroluminiscenční diody LED se dlouhou dobu používaly jen pro zadní světlomety, později se uplatnily i pro denní svícení a ukazatele směru. Dalším krokem bylo použití diod LED pro potkávací a následně i dálková světla LED.

Světlomety LED umožňují ještě lépe realizovat rozmanité adaptivní funkce, protože rozdělení světla a dosah lze měnit s mnohem větší precizností. Patrně nejdál v tomto ohledu došla značka Audi se svými světlomety Matrix LED, v nichž jsou jednotlivé diody LED nejen individuálně rozsvěcovány a zhasínány podle aktuální potřeby, ale elektronická řídicí jednotka může měnit intenzitu světla v cca 60 krocích. Tím lze ze světelného kuželu precizně odclonit např. protijedoucí vozidlo, zatímco všechny ostatní plochy zůstávají plně osvětleny.

Datum zveřejnění: 23. 10. 2014
Zpět na seznam novinek