Škoda Octavia RS 230: ještě rychlejší

Škoda Octavia vstupuje do modelového roku 2016 s novým vrcholným modelem, jímž je Octavia RS 230, která dostala do vínku kromě rozšířené výbavy motor 2.0 TSI vyladěný na nejvyšší výkon 169 kW (230 k), což je o 7 kW (10 k) víc než u výchozího modelu Octavia RS.

Novinka, vyráběná v obou karosářských verzích liftback a kombi, je k dispozici od června 2015 a jako první Škoda je vybavena elektrohydraulicky ovládaným samosvorným diferenciálem, který optimalizuje trakci při průjezdu zatáčkou a zvyšuje jízdní stabilitu. Vizuálně se vůz odlišuje černými stylistickými doplňky a černými 19“ koly Xtreme, přičemž zákazníci mají na výběr čtyři barvy karoserie (červená, bílá, černá, šedá).

Nejrychlejší sériově vyráběná Octavia všech dob se dodává ve spojení s šestistupňovou mechanickou nebo dvouspojkovou převodovkou. V prvním případě je zrychlení z 0 na 100 km/h otázkou 6,7 sekundy, nejvyšší rychlost je 250 km/h. Elektrohydraulicky ovládaný samosvorný diferenciál je vybaven elektronicky řízenou lamelovou spojkou, která mění svornost v závislosti na provozních podmínkách. Díky tomu lze přenášet hnací sílu na kolo s vyšší trakcí. Řízení samosvorného diferenciálu je integrováno do stabilizačního systému ESC.

Součástí sériové výbavy je volič jízdních režimů Performance Mode Selection, který dává řidiči na výběr režimy Normal, Sport, Eco a Individual. Sportovní podvozek má oproti běžné Octavii světlou výšku sníženou o 15 mm a hřebenové řízení s elektromechanickým posilovačem mění převod v závislosti na úhlu natočení volantu (tzv. „progresivní řízení“). V interiéru čekají na cestující elektricky nastavitelná sportovní sedadla RS vpředu, čalouněná černou kůží s červeným prošíváním. Stejná barevná kombinace černé kůže a červené nitě zdobí věnec multifunkčního tříramenného sportovního volantu, hlavicí řadicí páky a madlo ruční brzdy.

Datum zveřejnění: 4. 6. 2015
Zpět na seznam novinek